SHKOLLA VERORE: SFIDAT DHE MJEDISI I SIGURISË GLOBALE

28/06/2014

SHKOLLA VERORE: SFIDAT DHE MJEDISI I SIGURISË GLOBALE

Hulumtuesi i QKSS-së Skender Perteshi mori pjesë në Shkollën Verore të Sigurisë për Profesionistet e Rinjë me temën “ Sfidat Globale të Sigurisë” e cila u organizua nga Qendra për Qështje Evropiane dhe –Veri-Atlantike nga data 21-28 Qershor në Akademinë e Forcave të Armatosura të Sllovakisë të Gjeneral Rastislav Stefanik, Liptovsky Mikulas, Slovaki.

Në këtë event morën pjesë mbi 25 përfaqesues nga institute/Think Tanks, akademiz, ekspertë të pavarur, të vendeve të ndryshme nga Evropa dhe Azia. Qëllimi shkollës ishte i sfidave globale të sigurisë siq janë: Konflikti ndërmjet Rusisë dhe Ukrainës; Siguria dhe Energjia; Terrorizmi dhe Ekstremizmi, rastet e Sirisë dhe Afganistanit; Zhvillimet në Kaukazin e Veriut; si dhe politikat e zgjerimit të BE-NATO-s në Ballkanin Perëndimor dhe Evropën Lindore.

Pjesëmarrësit patën mundësinë për të mësuar, diskutuar dhe shkëmbyer përvojat me ligjeruesit eminent siq jane: Përfaqësues të Qendrës George C. Marshall –Qendra për Studime të Sigurisë Evropuiane: institucion gjermano / amerikan i mbrojtjes; Ambasadori i Polonisë në Sllovaki; Ambasadori i SHBA në Sllovaki, dhe ekspertë dhe përfaqësues të njohur të instituteve/Think Tanks.

Gjatë këtij eventi, pjesëmarrësit vizituan ambientet e sigurisë, historike, dhe ato të turizmit të Sllovakisë siq janë: Vizita në Bazën e Forcave Ajrore sllovake në nga Sliac, Muzeun kombetar të Sllovakisë, nëë, në Banjska Bistrica, si dhe vizitat në Malet Chopok, the Tatras në lindje të Sllovakisë.

Ky projekt është implementuar nga Centre for European and North-Atlantic Affairs (CENAA).