Raporti i ri i QKSS-së shpalos shqetësimet për “Projektin 5000” të Serbisë: Implikimet për stabilitetin rajonal

19/03/2024

Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë (QKSS), sot ka publikuar një raport me titull “Çka është “Projekti 5000” i Serbisë dhe pse duhet të jemi të shqetësuar? Ky raport shqyrton zgjerimin e forcave speciale ushtarake nën "Projektin 5000" të Serbisë dhe pasojat e tij të mundshme në paqen dhe stabilitetin rajonal.

Nisma “Project 5000” synon të forcojë forcat speciale serbe, duke e rritur numrin e tyre nga 1500 në 5000. Ky zgjerim ambicioz ngre shqetësime kritike në lidhje me ndryshimin e ekuilibrit ushtarak dhe rrezikun e rritur të tensioneve rajonale. Raporti shtjellon degëzimet gjeopolitike, duke theksuar sfidën e projektit ndaj interesave strategjike të NATO-s dhe implikimet e tij për peizazhin e sigurisë së Ballkanit Perëndimor.

Gjetjet kryesore nxjerrin në pah largimin e Serbisë nga neutraliteti i saj i shpallur ushtarak, i shënuar nga investimet thelbësore në armatimin e avancuar dhe rritja e forcave të saj speciale, që mund të tregojnë përgatitjet në Serbi për operacione speciale ushtarake. Analiza sugjeron një strumbullar strategjik drejt qëndrimit më të sigurt ushtarak, potencialisht duke u përshkallëzuar në një garë armësh me shtetet fqinje, veçanërisht Kosovën dhe Kroacinë, dhe duke nxitur një dilemë sigurie në Ballkanin Perëndimor.

Raporti i QKSS-së thekson nevojën urgjente për dialog të sigurisë me NATO-n dhe palët e tjera të interesit për të diskutuar indikatorët e ngritjes së kapaciteteve ushtarake në rajon dhe strategjitë e sigurisë të vendeve të rajonit. Ai mbron masat proaktive për të siguruar stabilitetin rajonal, duke i kërkuar komunitetit ndërkombëtar të monitorojë nga afër këto zhvillime dhe të angazhohet në përpjekjet diplomatike për të zbutur rreziqet e përshkallëzimit të mundshëm.

Raporti është rezultat i hulumtimit të ekspertëve të lartë në QKSS. QKSS fton të gjitha palët e interesuara që të shqyrtojnë gjetjet e raportit dhe t'i bashkohen dialogut të vazhdueshëm për promovimin e një Ballkani Perëndimor stabil të orientuar drejt një të ardhmeje në BE dhe NATO.

Raporti i plotë gjendet në ueb faqen e QKSS - https://qkss.org/al/publikimet/cfare-eshte-projekti-5000-i-serbise-dhe-pse-duhet-te-shqetesohemi/