QKSS publikon Bordin e ri Këshilldhënës të organizatës

25/06/2024

QKSS publikon Bordin e ri Këshilldhënës të organizatës

Prishtinë, 24 qershor 2024: Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë (QKSS), think-tank lider në Kosovë, në ekselencën kërkimore dhe analizën e politikave në sektorin e sigurisë, është krenare të njoftojë themelimin e Bordit të saj të ri Këshillëdhënës. Ky veprim synon të rrisë kapacitetin dhe qeverisjen e organizatës, duke e drejtuar atë drejt një angazhimi më të madh rajonal në Ballkanin Perëndimor, duke u përfshirë më shumë në promovimin e qëndrueshmërisë demokratike në Kosovë.

Bordi i ri Këshillëdhënës përbëhet nga ekspertë dhe udhëheqës të dalluar të cilët do t'i ofrojnë QKSS-së këshilla dhe mbikëqyrje. Qëllimi i tij parësor është të sigurojë që misioni i QKSS-së—për të promovuar sigurinë, ndërtimin e paqes dhe qeverisjen demokratike në Kosovë dhe në rajonin më të gjerë—të ndiqet në mënyrë efektive dhe të qëndrueshme. Bordi do të ofrojë këshilla strategjike, udhëzime për politika dhe mbështetje në mobilizimin e burimeve, duke ndihmuar QKSS-në të lundrojë në sfidat komplekse dhe të shfrytëzojë mundësitë në fushën dinamike të studimeve të sigurisë.

QKSS me kënaqësi prezanton anëtarët e Bordit Këshillëdhënës për periudhën 2024-2027:

· Znj. Teuta Avdimetaj, Zyrtare Kryesore e Zhvillimit dhe  Asistente Profesore në RIT Kosovë, do të shërbejë si Kryetare e Bordit.

· Dr Gëzim Visoka, Prodekan për Kërkime dhe Profesor i Asociuar i Studimeve të Paqes dhe Konfliktit në Universitetin e Qytetit të Dublinit (DCU), anëtar.

· Dr Florian Qehaja, bashkëthemelues i QKSS dhe ish-drejtor i saj (2011-2019), aktualisht Ambasador i Kosovës në Maqedoninë e Veriut, anëtar.

Biografi e shkurtër e anëtarëve të Bordit Këshillimor:

Kryetarja e Bordit Këshillëdhënës të QKSS-së do të jetë Teuta Avdimetaj. Ajo është Zyrtare Kryesore e Zhvillimit dhe  Asistente Profesore në RIT Kosovë dhe ish-hulumtuese e lartë në QKSS. Në RIT, ajo jep lëndët mbi Inteligjencën Artificiale dhe të Mirën Politike, dhe Retorikën e Terrorizmit. Hulumtimi i saj fokusohet në parandalimin dhe luftimin e ekstremizmit të dhunshëm (P/CVE), integrimin gjinor në sektorin e sigurisë dhe kryqëzimin midis teknologjisë dhe sigurisë. Teuta ka një M.A. në Studimet e Sigurisë nga Universiteti Georgetown, i specializuar në Sigurinë Ndërkombëtare me fokus kërkimor në dhunën nënshtetërore dhe terrorizmin. Ajo ka shërbyer si këshilltare për politika të Presidentit të 4-të të Republikës së Kosovës dhe si këshilltare e jashtme në Ministrinë për Integrime Evropiane, e dërguar nga Ambasada Norvegjeze në Kosovë. Teuta gjithashtu është konsultuar me organizata ndërkombëtare për P/CVE, duke përfshirë Organizatën Ndërkombëtare për Migracionin, CIJA US dhe Institutin Tony Blair për Ndryshimet Globale.

Dr Gëzim Visoka është Prodekan për Kërkime dhe Profesor i Asociuar i Studimeve të Paqes dhe Konflikteve në Shkollën e Drejtësisë dhe Qeverisë në Universitetin e Dublinit (DCU). Ai aktualisht shërben si Zëvendës Redaktor i Gazetës së Ndërtimit të Paqes (Taylor & Francis), Redaktor themelues i Studimeve të Routledge në Statehood dhe Bashkëredaktor i Rishikimit të Studimeve të Paqes dhe Konfliktit (Palgrave) së bashku me Oliver P. Richmond dhe Annika Björkdahl. Dr. Visoka është gjithashtu bashkë-redaktor themelues i Palgrave Enciklopedia e Studimeve të Paqes dhe Konfliktit me Oliver P. Richmond. Hulumtimi i tij fokusohet në krijimin, ribërjen dhe çbërjen e shteteve dhe proceseve të paqes në politikën bashkëkohore botërore. Dr. Visoka është autor dhe redaktor i dhjetë librave të botuar (me shtatë të tjerë nën kontratë), mbi 30 artikujve të revistave të rishikuara nga kolegët dhe mbi 20 kapituj librash të botuar me shtypin kryesor universitar dhe botues akademikë botërorë. Puna e tij është paraqitur në revistat më të mira ndërkombëtare të vlerësuara nga kolegët, duke përfshirë Nature, International Affairs, European Journal of International Relations, dhe më shumë.

Dr Florian Qehaja është një nga bashkëthemeluesit e QKSS dhe ka shërbyer si drejtor i saj nga viti 2011-2019. Ai aktualisht shërben si Ambasador i Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë i Republikës së Kosovës në Republikën e Maqedonisë së Veriut. Ai ka koordinuar mbështetjen dypalëshe të Ministrisë së Mbrojtjes së Norvegjisë (përmes CIDS) në MM dhe MPB të Kosovës. Ai përfundoi programin kryesor të mbrojtjes të Kolegjit Mbretëror për Studime të Mbrojtjes (RCDS) në Londër. Florian Qehaja ka titullin post-doktor nga Universiteti i Kolumbisë (SIPA) si Studiues Fulbright. Ai është doktor shkencash në studimet e sigurisë nga Fakulteti i Shkencave Sociale, Universiteti i Lubjanës. Për më tepër, ai ka diplomuar në Universitetin e Sussex-it (Mbretëria e Bashkuar) për Studime Bashkëkohore Evropiane (MA) si student i OSI/Chevening, ndërsa ka marrë Diplomë Bachelor në Drejtësi në Universitetin e Prishtinës. Ai është i martuar dhe ka dy djem.