Mentor Vrajolli do të flasë nesër (30 nëntor 2023) në Dialogun Vjetor të OShC-OKB për ndërtimin e paqes

29/11/2023

Mentor Vrajolli do të flasë nesër (30 nëntor 2023) në Dialogun Vjetor të OShC-OKB për ndërtimin e paqes

Mentor Vrajolli, Drejtor Ekzekutiv i Qendrës Kosovare për Studime të Sigurisë, nesër do të flasë në Dialogun Vjetor të OShC-OKB për Ndërtimin e Paqes. Kjo ngjarje dyditore është planifikuar të zhvillohet më 30 nëntor dhe 1 dhjetor 2023, në selinë e OKB-së në New York City. Ky takim do të lehtësojë diskutimin e përpjekjeve globale për ndërtimin e paqes dhe do të forcojë partneritetet midis OKB-së dhe organizatave të shoqërisë civile (OSHC).

Dita e parë do të fillojë me fjalë të hapura nga Awa Dabo, Drejtoresha dhe Zëvendës Drejtuesja e OKB-së DPPA/PBSO. Takimi do të vazhdojë me sesionin e parë kryesor të ditës, i cili do të fokusohet në kontekstin global dhe përpjekjet rajonale, kombëtare dhe lokale për ndërtimin e paqes. Mentor Vrajolli do të jetë një nga folësit në këtë sesion, me fokus në sfidat e ndërtimit të paqes në Evropën Juglindore/Lindore. Ai pritet të trajtojë nevojën për përpjekje dhe investime të intensifikuara në zhvillimin e infrastrukturës rajonale të ndërtimit të paqes, si përgjigja më efektive ndaj kërcënimeve të rritura në mënyrë dramatike ndaj paqes dhe stabilitetit rajonal, të cilat vijnë si pasojë e drejtpërdrejtë e pushtimit të paligjshëm ushtarak rus të Ukrainës ende në vazhdim.

Dita e parë e ngjarjes do të vazhdojë me një sesion të dytë kryesor, i cili do të shqyrtojë gjendjen aktuale të partneriteteve OSHC-OKB dhe mënyrat për t'i bërë ato më kuptimplote dhe përfshirëse. Ndërsa, në ditën e dytë, sesionet kryesore do të fokusohen në forcimin e bashkëpunimit për ndërtimin e paqes lokale dhe eksplorimin e mundësive të ardhshme për angazhim. Ngjarja do të përmbyllet me një sesion konsultimi përmbyllës për të reflektuar mbi pikat kryesore nga dialogu dhe për të diskutuar të ardhmen e Iniciativës së Dialogut OSHC-OKB. Për më tepër, do të ketë sesione anësore për qasjej ne rrjetin e OShC në ndërtimin e paqes dhe një takim i nivelit të ekspertëve të PBC-së mbi prioritetet lokale të ndërtimit të paqes.

Në përgjithësi, ngjarja Vjetore e Dialogut OSHC-OKB synon të lehtësojë dialogun dhe bashkëpunimin ndërmjet OSHC-ve dhe OKB-së për të promovuar ndërtimin e paqes. Pjesëmarrja e Mentor Vrajollit në këtë ngjarje si një nga përfaqësuesit e paktë të OSHC-ve nga kontinenti i Evropës, thekson rëndësinë e Qendrës Kosovare për Studime të Sigurisë në përpjekjet për ndërtimin e paqes.