Eksplorimi i radikalizimit fetar në epokën dixhitale

3/07/2024

Eksplorimi i radikalizimit fetar në epokën dixhitale

Prishtinë, 27 qershor 2024 – Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë (QKSS) organizoi një webinar gjithëpërfshirës si pjesë e projektit hulumtues Horizon Europe, SMIDGE (Narrivat e mediave sociale: Adresimi i ekstremizmit). Webinari, i titulluar "Trajtimi i radikalizimit fetar midis të rriturve të moshës së mesme në epokën dixhitale", paraqiti diskutime ekspertësh mbi ndjeshmërinë e individëve të moshës 45-65 vjeç ndaj narrativave ekstremiste dhe strategjive për të kundërshtuar këtë prirje.

Folësit e webinarit përfshinin, Dr Line Nybro Petersen nga Universiteti i Kopenhagës, Dr James Fitzgerald, Profesor i Asociuar në Studimet e Sigurisë në Shkollën e Drejtësisë dhe Qeverisë, Universiteti i Qytetit të Dublinit (DCU), Dr Maja Halilovic-Pastuovic, Asistent Profesor Kërkimor në Shkollën e Studimeve të Fesë, Teologjisë dhe Paqes në Trinity College Dublin (TCD), dhe Dr Moinuddin (Moign) Khawaja, një anëtar postdoktoral i Këshillit të Kërkimeve Irlandeze të Qeverisë së Irlandës në Universitetin e Qytetit të Dublinit (DCU) dhe Lejdi Dervishi, Koordinator Kombëtar Kundër Ekstremizmit të Dhunshëm, në Qeverinë Shqiptare.

Dr. Line Nybro Petersen prezantoi konceptin e "Hapësirave të Ekstremizmit Prefator të Hibridizuar (HYPE)", duke nënvizuar mënyrat e nuancuara  të shfaqjes së ideologjive ekstremiste në internet dhe ndërveprimit me njëra-tjetrën, në një mënyrë ku forma të ndryshme të ekstremizmit janë të lidhura. Dr. Moign Khawaja analizoi se si ISIS manipuloi portretizimin e fëmijëve në propagandë. Dr. Maja Halilovic-Pastuovic shqyrtoi radikalizimin fetar në Bosnjën e pas-konfliktit, duke theksuar, "Ekstremizmi etnik, fetar dhe politik kryqëzohen brenda kornizave shoqërore, duke evoluar përtej shtigjeve individuale." Hulumtimi i saj në Ballkanin Perëndimor dha njohuri kritike për kompleksitetin e radikalizimit.

Dr. James Fitzgerald diskutoi mbi përhapjen e teorive konspirative gjatë krizave, duke vënë në dukje integrimin e lëvizjeve konspirative si QAnon në politikën kryesore, duke i krahasuar ato me lëvizjet fetare. Dr Fitzgerald paralajmëroi gjithashtu për kurthin epistemik, se nëse kërkojmë shenja radikalizimi, mund t'i gjejmë gjithmonë ato.

Lejdi Dervishi theksoi përpjekjet e Shqipërisë në luftën kundër ekstremizmit të dhunshëm, duke theksuar sfidat e koordinimit institucional dhe zhvillimit të politikave. "Përfshirja e shoqërisë civile është thelbësore për riintegrimin dhe mbështetjen psikosociale," tha ajo, duke nënvizuar rëndësinë e një qasjeje gjithëpërfshirëse.

Webinari ofroi perspektiva të vlefshme për luftimin e radikalizimit fetar, duke theksuar nevojën për strategji shumë-sektoriale për të luftuar në mënyrë efektive ekstremizmin.